Kod Dostu

Kod Dostu

CMMI (Capability Maturity Model Integration)

  • Unknown
  • - 22 Kasım 2010
  •      CMMI Nedir?
         Toplam Kalite Yönetiminin üretim aşamalarındaki etkisi tüm dünya tarafından kabul edilmiş ve süreçleri daha üretken hale getirme noktasında TKY yöntemleri kullanılmaya başlanmıştır. Çok eskiye dayanmayan bu yöntem ve teknikler sürekli geliştirilmektedir. Ben TKY içerisinde yer alan, yazılım geliştirme süreçlerinde çoklukla başvurulan CMMI modelinden bahsedeceğim. Kısaca CMMI nedir?, Nereden çıkmıştır? ve CMMI ile ilgili temel bilgiler nelerdir? sorularına değinip model hakkında bir bilgi aktarımında bulunacağım.

         CMMI kelime anlamı alarak Yeterlilik Olgunluk Modeli Entegrasyonu anlamına gelmektedir. CMMI kurum ve kuruluşların üretim süreçlerini iyileştirmeleri için atmaları gereken temel adımları gösteren bir Süreç İyileştirme Modelidir. Rehber diyebileceğimiz CMMI iyileştirme için ne yapılması gerektiği noktasında etkilidir fakat nasıl yapılacağı noktasında kesin bir şey söyleyemez. O sadece olgun olmayan bir süreçten olgun, disiplinli bir sürece geçmek için nelerin yapılması gerektiğini söyleyerek bir yol haritası oluşturur. CMMI da olgunluk gelişimi CMMI olgunluk seviyeleri ile sağlanır. Her seviyenin kendi içinde belirli süreçleri vardır ve o süreçler tamamlanmadan diğer sürece geçmek mümkün değildir. Bu da sürekli bir iyileşmenin, gelişmenin göstergesidir. CMMI, dünyada ve Türkiye’de daha çok IT sektöründe,  yazılım geliştirme yapılan kurum, departman ve projelerde kullanılan bir referans model olarak uygulanmaktadır. Özellikle savunma sanayi başta olmak üzere; Ar-Ge ve yeni ürün geliştirme konusunda hizmet veren kurumların aradıkları bir standarttır.
         1970 lerde Amerikan Savunma Bakanlığının aldığı yazılım ihalelerinde başarısızlıklara uğraması sonucu (Projeleri tamamlayamama, çok geç tamamlama, süre-maliyet tahminlerinin yanlışlığı) Carnegie Mellon Üniversitesinden, çok az sayıdaki yazılım firmalarını analiz ederek, bakanlığın ihtiyaç duyduğu yazılım firması sayısını karşılayabilmek için diğer başarısız olarak görülen firmalarında kullanabileceği bir model oluşturmasını istemiştir. Böylece CM, CMMI süreç iyileştirme yaklaşımını geliştirilmiştir.
          
         CMMI sürecine dahil olan herkes ile tek tek ilgilenilmesi ve ayrıca her bir seviye için 8-12 ay arasında bir eğitim alınması gerekmektedir. Nitelik danışmanlık firmaları her seviye için $60.000 - $70.000 arasında bir ücret istemektedir.

         Beklenen Maliyetler ???
    • CMMI denetimine girilebilmesi için, CMMI ekibinde olacak en az üç kişinin Introduction To CMMI eğitimini alması gerekmektedir. Ki bu eğitimde SEI (Software Engineering Enstitute) tarafından onaylanmış bir kişi tarafından verilmelidir.
    • Ön denetim maliyeti
    • Denetim maliyeti
    • Süreç destek araçlarının üretim maliyeti
    • İşgücü maliyeti
    • Süreç iyileştirme çalışmalarındaki motivasyon arttırıcı ödüllerin maliyeti.
         Yorucu, maliyetli bir model olarak görülmesine rağmen hiçte öyle olmadı dünya çapında büyük kurum ve kuruluşlarca kullanılmasından anlaşılan bu modelin seviyeleri ve bu seviyelerin süreçleri ile ilgili ayrıca yazacağım bir yazı olucak. CMMI yazı serisini kaçırmamanızı ve sadece burasıyla sınırlı kalmayarak daha başka kaynaklardan özellikle ingilizcesi olanların yabancı kaynaklardan araştırma yapmalarını öneririm.
         İyi geceler ;)

    1 Yorum:

    Adsız dedi ki...

    bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.

    Yorum Gönder

     
    Copyright (c) 2012 Hüseyin KÜÇÜK
    Php Yazılım Uzmanı, Öğretim Teknoloğu, Toplum Gönüllüsü