Kod Dostu

Kod Dostu

Yeni İşletim Sistemim LİNUX -- UBUNTU

  • Unknown
  • - 27 Kasım 2010
  • Linux sistemlerine olan ilgimden dolayı uzun süredir işletim sistemimi değiştirmeyi ve linux sistemleri hakkında daha çok bilgi edinmeyi amaçlıyordum. Fakat gerek iş güç gerekse linux konusundaki tecübesizlik yüzünden bu isteğimi sürekli ertelemekteydim. Ama sonunda istediğimi yaptım ve linux dünyasına adımımı attım :)

    Dün akşam bilgisayarımın başında oturmuş haftaya her gün girmek zorunda olduğum toplamda altı sınavım için çalışsam mı diye düşünürken bir yerlerde pardus ile ilgili bir şeyler gördüm. Asıl isteğim pardus kullanmaktı. Şeytan bir şekilde dürttü ve " hadi kur, ne olacak ki?" dedi. Bende hemen pardusun sitesine giderek bilgilerimi tazeledim. :( Sonrasında da vazgeçtim. Baştan formatlama yaparak windows u kaldırıp pardusu kurmak şu aşamada korkuttu beni. Çünkü herhangi bir hatada eski sistemimin geri gelme şansı ortadan kalkabilirdi. Buda benim tüm bilgilerime veda etmem, sınavlar öncesi zaten az olan notlarımı da kaybetmem demekti. Neyse Pardus ile ilgili bilgi taraması yapmak istedim. Dallandım dallandım linux sistemleri hakkında taramalar başladı ve o da ne? Neyle karşılaştım. :D Ubuntunun windows kullancıları için hazırlayıp resmi olarak desteklediği wubi yükleyicisi. :D

    Wubi tıpkı diğer windows uygulamaları gibi basit ve kolay bir şekilde ubuntuyu makinelerimize yüklememizi ve kaldırmamızı sağlayan bir uygulamacık. cık dememin sebebi iki üç tıklama ile ubuntuyu sisteminize kurabilmeniz. Eğer Linux ve ubuntuyu merak ediyorsanız Wubi tam size göre.


    Kurulumu anlatmamamın sebebi zaten internette var olması. Var olan bir şeyin aynısını internete yükleyerek bir çöplük oluşturmak asla istemeyeceğim bir durum.

    Ubuntuyu kurduktan sonra ilk yaptığım şeylerden birisi masaüstümü düzenlemem oldu.

    Bunun için Avant pencere gezginini Main Menu deki Ubuntu Software Center dan bulup yükledim. Daha sonra bu programcık üzerinde çeşitli oynamalar yaparak sağ taraftaki masaüstüme ulaştım :)

    Sistemi tarayıp ne var ne yok diye uzun süre gezindim. Main Menu kısmında Ubuntu Software Center en dikkat çeken yerlerden bir tanesi. Amacınıza uygun linux için geliştirilmiş yazılımları buradan kolayca bulup sadece install (türkçe ubuntuda indir :P) a tıklamanız yeterli. O buluyor, yüklüyor, kullanılır hale getiriyor. Ben hemen yazılım geliştiriciler için geliştirilmiş Bluefsih Editor ü yukledim. Belki daha iyileride vardır bilmiyorum ama yazdığım kodlarda iyi verim aldığım bir idesi var. Diğer yüklediğim programlar FileZilla, aMSN vb.

    Sonra PHP yi ben nasıl kullanıcam dedim. Bi sanal sunucu lazım. Nette biraz araştırma yaptım ve çok çok basit bir şekilde hemde sisteme kodla müdehale ederek apache ve PHP5 i kurdum :D

    Main Menüden Accessories den Terminal i çalıştırıp aşağıdaki kodları sırası ile uygulamak yeterli.

    sudo apt-get install apache2
    sudo apt-get install php5
    sudo apt-get install libapache2-mod-php5
    sudo /etc/init.d/apache2 restart

    Evet işte bu şekilde ilk olarak linux a kod ile müdehalede bulunmuş oldum :D İstediğim de buydu zaten. Fakat Apache ve PHP i kurduktan sonra /var/www dizini içerisinde değişiklik yapılamadığını fark ettim. Dosya izinlerinde bir şeyler vardı.

    Bunun içinde Terminale gelip sudo chmod 777 /var/www -R yazmak yeterli oldu. Daha sonrasın da ilk PHP kodumu ubuntuda yazarak ve çalıştırarak rahatladım :D

    Uzun lafın kısası artık bir linux kullanıcısıyım. Fakat bunu hala windows kurulu halde yaptım. Yakında linuxu iyice öğrenip tamamen (windows u kaldırarak) geçiş yapmak istiyorum. Bilgisayarla iç içe olan kullanıcılara önerim linux u denemelisiniz. Hız istemez ve bireysellik  misiniz?

    1 Yorum:

    prhyton dedi ki...

    Linux candır, yaygın ön yargılardan birini aştığın için tebrikler. daha cok sey öğreneceksin gerek ubuntu gerek gelenl linux hakkında :)
    ah bir de ekran görüntüsünü bloggera'a yükleyeseydin, tam boy fotonun yüklenmesini beklemezdik :D ubuntu hizli ama bizim netler hala yavas :))

    Yorum Gönder

     
    Copyright (c) 2012 Hüseyin KÜÇÜK
    Php Yazılım Uzmanı, Öğretim Teknoloğu, Toplum Gönüllüsü