Kod Dostu

Kod Dostu

ASP.Net e giriş

  • Unknown
  • - 11 Eylül 2009
  • Arkadaşlar, bundan sonra elimden geldiğince blog da program örnekleri paylaşmaya çalışacağım. İlk çalışmam ASP.Net ile ilgili. İlk olarak tabi ki de bir tanıtım yapıcam.
    ASP ye göre daha zevkli olduğunu söylemem gerekiyor en başta. saatlerce uğraşarak (kod yazarak ) yaptığımız örnekler ASP.nette abartmıyorum beş dakika da hazır hale gelebiliyor. Benim PHP de Upload için geçen zamanlarıma yazık olmuş gerçekten. :)
    Ben tanıtımı da örnekler üzerinden yapmak istiyorum. İlk olarak Microsoft Visual Studio yu çalıştırıyoruz. Çalışmaya başlamak için alanımızı oluşturuyoruz. File/New/WebSite ı tıklıyoruz.

    Gelen şu ekranda ASP.Net Web Site seçeneğini tıklıyoruz. Alttaki location kısmını File System yapıyoruz. Kendi sunucunuzda çalışmak isterseniz HTTP i seçmelisiniz. ayrıca yan taraftanda çalışmamızın nereye ve hangi issimle kayıt edileceği gözüküyor. Onu da ulaşmak kolay olsun diye masaüstü yani Desktop yapıyoruz. ilk olarak WebSite1 ismini vermirir Visual Studio. Onu istediğimiz bir isimle değiştirebiliriz. daha sonra tamama basıp projemizi oluşturalım.
    Gelen ekran da dolayısıyla programımız da bir çok özellik bulunmaktadır. Onların hepsini bir kerede vermek çok zor ve sağlıksız olur.Kullandıkça örnek yaptıkça yeni yeni şeyler öğrenmeye devam edicez hepberaber.
    Şimdi ilk örneğimizi hazırlayalım. sayfamıza bir textbox yerleştirelim. sürekleyerek bırakmamız yeterli olacaktır. onun yanınada bir adet buton koyalım. bu elemanların özellikleri sağ tarafta Properties penceresinde bulunmaktadır. eğer bu pencere yok ise elemanımıza sağ tıklayarak properties penceresine ulaşabiliriz. yapacağımız işlem şu. sayfayı çalıştırdığımızda butona tıkadığımızda textboxımızın içine bir şeylerin yazılmasını sağlamak. ne yapmalıyız?

    Butonun üzerine çift tıkladığımızda işlem kodlarımızın olduğu ıde açılacaktır. buraya şu kodları yazıyoruz.
    TextBox1.Text = " merhaba dünya!";
    evet. buradaki textbox1 bizim textbox alanımızın adı. .text ise onun değeri anlamına geliyor yani içine ne yazılacağı. butona tıkladığımızda ekran çıktımız merhaba dünya! olacaktır.

    En kısa zaman da elimden geldiği kadar yeni örnekler hazırlayıp bloga koyacağım.

    Hazırlayan Hüseyin KÜÇÜK

    0 Yorum:

    Yorum Gönder

     
    Copyright (c) 2012 Hüseyin KÜÇÜK
    Php Yazılım Uzmanı, Öğretim Teknoloğu, Toplum Gönüllüsü