Kod Dostu

Kod Dostu

PROGRAMCININ KISIR DÖNGÜSÜ

  • Unknown
  • - 23 Eylül 2009
  • Programcıların çalışırken harcadığı zamanın büyük bir bölümünün, hata ayıklamak ile geçtiğini söylemek sanırım çokta yanlış olmaz. Hatta bazen öyle durumlar ile karşılaşırız ki, kendi kendimize söylediğimiz ilk cümle şu olur genelde; “herşey doğru görünüyor ama çalışmıyor !”

    Bu cümleyi kurduktan hemen sonra detaylı bir debug yaparsınız ve sürekli hata nerede acaba diye aynı yeri en az 5-6 kere test edersiniz. İşin kötü yanı ortaya çıkan bir hata yoksa, diğer bir deyişle ististani bir durum oluşmuyorsa genelde 2 ihtimal vardır. Birincisi yazdığınız kodda iş akışı hatalıdır. İkincisi uygulama alanı dışında bir eksiklik vardır. Yani mesela kodlar veritabanına bağlanıp bir tablodan select yapıp kayıt getiriyordur. Fakat ekrana kayıtlar gelmiyordur. En basit sorun tablo boştur veya sizin select sorgunuzdaki kısıtlara uygun kayıt tabloda yoktur. Bu durumda sizin uygulamanızdan, yazdığınız kodlardan tamamen bağımsızdır…

    Konuyu çokta fazla uzatmayacağım. Kısaca demek istediğim şudur ki; bu gibi durumlarda genelde kendimizi ekrana yapıştırarak aynı kodu defalarca çalışırtırıp, neresi hatalı veya nesi eksik bulmak için saatlerce uğraşırız. Aradan saatler geçtikten sonra kodun hala çalışmadığını ve oluşan zaman kaybını ancak birşey dikkatimizi dağıttıktan sonra farkederiz. Böyle sorunlar ile karşılaştığımız zaman bir olaya odaklanmak yerine, tam tersine olabildiğince geniş düşünüp genel bir eksiklik aramaya çalışmalıyız. Hata aradığımız kapsamı mümkün olduğu kadar geniş tutmalıyız. Buda sakin bir kafa ister.O yüzden böyle durumlarla karşılaşınca, hemen bilgisayarın başından kalkın ve 10-15 dk tamamen başka konular üzerine birisiyle sohbet edin veya hava almaya çıkın. Sonra işinizin başına dönün ve iş akışıyla bağıntılı olarak, olabildiğince geniş düşünmeye başlayın. Olası bir çok durumu değerlendirip ne eksik onu bulmaya çalışın. Yine mi olmadı ? Sorun değil, gidin bir 10-15 dk daha kafa dağıtın, sonra yine düşünün…

    Genelde eksik olan şeyi bulduktan sonra, “bu mudur yani” diyebileceğiniz kadar basit bir şey olduğunu farkedeceksiniz. Sorun da zaten , tek bir noktaya odaklandığımız için, bu kadar basit bir şeyi bile görememektir. Çözüm sadece, sakin ve geniş düşünmeyi gerektirir…

    0 Yorum:

    Yorum Gönder

     
    Copyright (c) 2012 Hüseyin KÜÇÜK
    Php Yazılım Uzmanı, Öğretim Teknoloğu, Toplum Gönüllüsü