Kod Dostu

Kod Dostu

Karpuz ve İlişkiler

  • Unknown
  • - 25 Mart 2011
  • Bir zamanlar karpuzdan fenerler yapılırmış. Şöyle bir düşündüğümüzde estetik açıdan farklılık oluşturmak açısından güzel fikir gibi duruyor. Karanlıkta yolumuzu aydınlatan ışık kaynaklarına belki de bir tatlılık katmak amacı gütmüş olabilir ilk karpuzdan feneri yapan kişi. Orhan Veli "Sakal" isimli şiirinde;

    Hanginiz bilir, benim kadar,
    Karpuzdan fener yapmasını.

    diyerek bu işte ne kadar iyi olduğunu hiç de mütevazi olmayan bir şekilde bizlere söyler. Şüphesiz ki Orhan Veli gibi bu işte usta olan birisi her karpuzu kullanmıyordu fenerleri yaparken. En iyilerini seçmeye çalışıyordu. Karpuzların nasıl seçildiğini bilir misiniz?Şöyle bir ele alınır karpuz, ellenir kurcalanır. Öyle karar verilir karpuz iyi mi kötü mü...

    Bir başka şairimiz Cevat Çapan'ın bir şiirinde de geçer karpuz;

    Babam iki tek atınca,
    "Hadi seni karpuzlara götüreyim" derdi.
    (Karpuzlar Gebze'de oturan kızlardı)
    Annem kızarır, kızar,
    "Bey, çocuk daha küçük" diye çıkışır,
    Mutfağa gider ağlardı.
    Babam karpuzdan anlardı.

    Şiirinde karpuz'u kadınların yerine kullanan Cevat usta ile Orhan Veli yi birleştirdiğimizde ilişkiler ile ilgili bir noktaya varıyoruz aslında, erkekler açısından. Tabi yorumu tersten yaparsak kadınların açısından da bir noktaya varabiliriz. Kendimiz için en iyi kadını / erkeği bulabilmek için (Yolumuzu aydınlatmamıza yardımcı olacak fenerlerimizi bulabilmek için) öncelikle ona duygusal olarak dokunmamız gerekiyor. Daha sonrasında da psikolojik olarak kurcalamamız gerekiyor. Bunların hepsi en iyi için yapılıyor. Tabi bu aşamalarda biraz ileriye gidersek işler sarpa sarabiliyor. Aşırı ilgi, baskı, bağlılık, kopamama ... Az olması da gerçeği görmeyi zorlaştırıyor.

    Tabi bu seçim aşaması her zaman göründüğü gibi işlemeyebiliyor. Her ne kadar her şeyi kararında yapsanızda bazen karpuzun için geçiş veya tam olgunlaşmamış olabiliyor. Bu aşama ya aşırıya kaçmayı ya da karpuzu atmayı gerektiriyor. Artık seçim kişiye kalmıştır.

    Peki her şeyi nasıl doğru yapıcaz? Bunu bilemem. Karşınızdaki ve sizin kişiliğinize göre değişkenlik gösterebilecek bu süreçleri iyi tahlil etmek ve gerçekleşen olayları iyi yorumlamak gerekiyor. Eğer dikkatli olunursa doğruya ulaşılabilir.


    Her yaz sonunda bir şekilde bitip giden karpuzlarımız için ...

    0 Yorum:

    Yorum Gönder

     
    Copyright (c) 2012 Hüseyin KÜÇÜK
    Php Yazılım Uzmanı, Öğretim Teknoloğu, Toplum Gönüllüsü